Εφημερίδα ΕΚΦΡΑΣΗ: Συνέντευξη Νίκου Μπαρμπούνη -Σάββατο 24/10/2020

Από 0 Σχόλια
  1. Μετά από έξι χρόνια συνεργασίας στη διοίκηση με τον Νίκο Μπάμπαλο αποχωρήσατε. τι είναι αυτό που σας έκανε να μη συνεχίσετε μία επιτυχημένη, όπως δείχνουν τα εκλογικά αποτελέσματα, πορεία;

Αρχικά θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για τη φιλοξενία και την ευκαιρία να εκφράσω τις θέσεις μου μέσω της εφημερίδας σας.

Είναι γεγονός ότι η πορεία μου με την Δημοτική Παράταξη «Ηράκλειο Ανθρώπινη Πόλη» υπήρξε μακρά και μετρά αρκετά χρόνια. Όταν κάποιος αποφασίζει να γίνει μέλος μιας ομάδας σημαίνει ότι η απόφασή του αυτή πληροί κάποιες προϋποθέσεις, κάποια κριτήρια, υπάρχει σύμπνοια απόψεων και ιδεών. Δυστυχώς όμως στην πορεία τα πράγματα αλλάζουν. Κάποιες φορές οι συνεργασίες δεν εξελίσσονται με τον τρόπο που επιθυμούμε. Αυτό συνέβη και εν προκειμένω. Όπως ήδη επισήμανα και στην ανακοίνωση ανεξαρτητοποίησής μου πλέον το κοινό μας όραμα για το Δήμο Ηρακλείου δεν είναι κοινό με την διοικούσα αρχή.

Η απόφασή μου δεν ελήφθη εν μια νυκτί. Είναι μια απόφαση, η οποία με έναν τρόπο θα έλεγα ήταν μονόδρομος. Ως άνθρωπος και ως αυτοδιοικητικός πρεσβεύω κάποιες ηθικές αρχές και θέσεις, οι οποίες αποτελούν για εμένα κόκκινη γραμμή και δεν μπορώ να μην τις σεβαστώ. Τι σημαίνει αυτό πρακτικά. Σημαίνει  ότι διαφωνώ με τη  συστημική αντίληψη διοίκησης του Δήμου μας. Σημαίνει ότι διαφωνώ με τον χειρισμό των θεμάτων της Διοικούσας Αρχής. Άλλωστε δεν είναι λίγες οι φορές που έχει καταγραφεί η διαφορετική θέση μου και πολύ πριν την ανεξαρτητοποίησή μου.  Σημαίνει ότι η παλαιάς κοπής αντιμετώπιση των θεμάτων δεν είναι επαρκής και δεν συνάδει με τη δική μου προσέγγιση και τη δική μου οπτική για τα θέματα του Δήμου.

Εν κατακλείδι, θεωρώ τίμιο και ηθικό να σεβαστώ την ψήφο των συμπολιτών μου, οι οποίοι με εξέλεξαν Δημοτικό Σύμβουλο και να συνεχίσω να υπηρετώ το ρόλο που μου ανέθεσαν με στόχο την προάσπιση των συμφερόντων της πόλης και των συμπολιτών μου.

  1. Μετά την αποχώρησή σας έχετε τοποθετηθεί σκληρά απέναντι στη διοίκηση, με αποκορύφωμα την καταστροφή από τον ανεμοστρόβιλο. Είναι τόσο μεγάλες οι ευθύνες της διοίκησης του κ. Μπαμπαλου ή ελλοχεύει και η ανάγκη αντιπολίτευσης σε αυτό;

Οι τοποθετήσεις μου τόσο πριν την ανεξαρτητοποίηση όσο και μετά βασίζονται πάντα στο τρίπτυχο:  νομιμότητα, ορθή διαχείριση και συμφέρον του πολίτη. Όσες φορές έχω διαφωνήσει αυτό συμβαίνει γιατί δεν πληρείται κάποιο από τα προαναφερθέντα ή και όλα.

Όσον αφορά το θέμα του ανεμοστρόβιλου δεν θεωρώ ότι έκανα ούτε αντιπολίτευση ούτε καν σκληρή κριτική. Αυτό που έκανα ήταν απλά να παραθέσω τα γεγονότα. Φυσικά κανείς δεν μπορεί να προβλέψει ή να αντιμετωπίσει τα φυσικά φαινόμενα. Αυτό που οφείλει να κάνει όμως είναι να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα, να έχει προνοήσει και να έχει λειτουργήσει ο μηχανισμός του Δήμου εγκαίρως. Δηλαδή να έχουν κλαδευτεί τα δέντρα στο σωστό και προβλεπόμενο χρόνο, να καθαρίζονται τα φρεάτια, να είναι ανοιχτές οι απορροές για τα όμβρια ύδατα, να μην υπάρχουν επικίνδυνες λακούβες σε δρόμους και πεζοδρόμια. Όλα αυτά και πολλά άλλα είναι θέματα που άπτονται της αρμοδιότητας του Δήμου. Άλλωστε η ίδια η Δημοτική Αρχή έφερε ως θέμα στην Οικονομική Υπηρεσία, τρεις ημέρες μετά το πέρασμα του ανεμοστρόβιλου, τη σύναψη σύμβασης με εταιρεία για την αναβάθμιση στο αστικό πράσινο.

Ας περάσουμε τώρα από την πρόληψη στη θεραπεία, στην επόμενη ημέρα μετά τον ανεμοστρόβιλο. Γνωρίζετε ότι έχει πληγεί μεγάλος αριθμός συμπολιτών μας. Αυτή τη στιγμή έχουν κατατεθεί χίλιες αιτήσεις για αποζημίωση. Υπάρχει κάποιος από το Δήμο να μας απαντήσει με υπευθυνότητα ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα καταβολής των αποζημιώσεων;

Προσωπικά δέχομαι καταγγελίες από συνδημότες μας ότι δεν έχει γίνει καν καταγραφή των ζημιών από τις υπηρεσίες του Δήμου. Επίσης, να σας πω ότι οι πολίτες μου τηλεφωνούν για να μάθουν ποια διαδικασία ακριβώς πρέπει να ακολουθήσουν.

Όλα αυτά δεν είναι αντιπολίτευση, είναι πραγματικότητα.

Όλα αυτά δείχνουν ότι η διοίκηση του Δήμου μας δεν είναι επαρκής.

Ωραίες είναι οι προαναγγελίες και οι επικοινωνιακές τακτικές αλλά τι γίνεται στην πράξη; Αυτό ακριβώς είναι το ζητούμενο και οι πολίτες δυστυχώς μένουν με το ερώτημα αναπάντητο. Υπάρχουν κι άλλα πολύ σοβαρά θέματα τα οποία σύρονται χωρίς να λύνονται. Όλα αυτά λοιπόν έχω χρέος να τα προβάλω και να τα ανασύρω από τη λήθη μέχρι επιτέλους να επιλυθούν. Και αυτό θα συνεχίσω να κάνω.

  1. Είναι επόμενο σε μία τέτοια ανεξαρτητοποίηση να αναμένουμε το επόμενο βήμα. Ποιο θα είναι αυτό; Περιλαμβάνει τη δημιουργία συνδυασμού και αυτόνομη κάθοδο στις εκλογές;

Όπως γνωρίζετε είμαι ένας «ενεργός» πολίτης και η παρουσία μου στη δημοτικά δρώμενα του Δήμου μας μετρά πολλά χρόνια. Αυτοσκοπός μου δεν ήταν ποτέ ούτε η προβολή ούτε το κυνήγι αξιωμάτων και θέσεων. Κίνητρο μου υπήρξε πάντα η προσφορά προς το Ηράκλειο και τους συμπολίτες μου. Δεν σας κρύβω ότι καθημερινά δέχομαι δεκάδες τηλεφωνήματα από συμπολίτες μας για να τους συμβουλεύσω σε διάφορα θέματα που τους απασχολούν σε σχέση με τον Δήμο. Αυτό συμβαίνει γιατί γνωρίζουν ότι έχω βαθειά γνώση των διαδικασιών αλλά και προσπαθώ πάντα να βρίσκω την πιο αποτελεσματική λύση για τον καθένα. Από την πρώτη στιγμή που ασχολήθηκα μα την αυτοδιοίκηση αυτός ήταν και ο στόχος μου: Να συμβάλω στη βελτίωση της καθημερινότητας των συμπολιτών μου, να προσφέρω τις γνώσεις και τις ικανότητες μου για την καλύτερη διοίκηση του Δήμου. Μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα κατάφερα ως Αντιδήμαρχος Οικονομικών να «συμμαζέψω» τα χρέη του Δήμου και να δημιουργήσω ταμειακά διαθέσιμα, τα οποία μπορούν να αξιοποιηθούν για την καλύτερη ποιότητα ζωής των συμπολιτών μου. Όλα αυτά οι συμπολίτες μας τα γνωρίζουν.

Όλα αυτά σας τα αναφέρω για να σας απαντήσω ότι δεν θα σταματήσω να προσφέρω στο Δήμο Ηρακλείου, για όσο οι συμπολίτες μου κρίνουν ότι μπορώ να προσφέρω. Αυτή τη στιγμή βρίσκω πρόωρο να συζητάμε για τις επόμενες Δημοτικές Εκλογές. Υπάρχουν τόσα πολλά σοβαρά θέματα τα οποία καλούμαστε να διαχειριστούμε καθημερινά και απαιτούν όλοι την προσοχή μας.

Δεν σας κρύβω βέβαια ότι οι συμπολίτες μας μου θέτουν την ίδια ερώτηση καθημερινά, και για να είμαι πιο ακριβής με παροτρύνουν καθημερινά να είμαι υποψήφιος στις επόμενες εκλογές. Τους ευχαριστώ ιδιαίτερα για την εμπιστοσύνη που δείχνουν στο πρόσωπό μου. Η εμπιστοσύνη αυτή είναι για μένα κινητήριος δύναμη και συνάμα μεγάλη ευθύνη. Με βεβαιότητα σας λέω ότι δεν πρόκειται να προδώσω αυτή τη στήριξη προς το πρόσωπό μου και την ειλικρινή σχέση που έχουμε χτίσει και συνεχίζουμε να χτίζουμε όλα αυτά τα χρόνια.

TAGS: