Η συλλογική ευθύνη της κοινωνίας μας θα κριθεί από την ετοιμότητα και όχι από την ημερομηνία που θα ανοίξουν τα σχολεία.

Από 0 Σχόλια

Μεγάλη συζήτηση έχει ανοίξει για την ημερομηνία έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς και όχι άδικα μιας και είναι ένα θέμα που μας αφορά όλους μας.

Ο καθένας μας έχει την άποψή του και είναι σεβαστή. Από πλευράς μου θα ήθελα να εκθέσω τη γνώμη μου ως αυτοδιοικητικός, ως Δημοτικός Σύμβουλος Ηρακλείου  και να αναφερθώ στις ευθύνες που επωμίζονται οι Δήμοι, προκειμένου οι μαθητές να επιστρέψουν με ασφάλεια στο σχολείο.

Οι κατάλληλες συνθήκες και οι προϋποθέσεις λοιπόν για την επιστροφή στη σχολική κοινότητα είναι εξέχουσας σημασίας και είναι ουσιαστικότερες από την ημερομηνία ανοίγματος των σχολείων. Φυσικά και τα παιδιά πρέπει να επιστρέψουν στις τάξεις, φυσικά οι εκπαιδευτικοί θα πρέπει να βρίσκονται στο φυσικό τους περιβάλλον, φυσικά η δια ζώσης εκπαίδευση δεν αντικαθίσταται από την εξ αποστάσεως, φυσικά το σχολείο δεν είναι μόνο μάθηση αλλά είναι πυρήνας κοινωνικοποίησης και ψυχοσωματικής ανάπτυξης των παιδιών.

Οι Δήμοι λοιπόν καλούνται να ανταποκριθούν στις αυξημένες απαιτήσεις της πανδημίας, ώστε να διασφαλίσουν συνθήκες υγιεινής κατάλληλες για την εκπαιδευτική κοινότητα. Δυο είναι τα μεγάλα θέματα αρμοδιότητας τους. Η πρόσληψη προσωπικού καθαριότητας και η προμήθεια προστατευτικών μασκών.

Το πρώτο θέμα, προσλήψεις προσωπικού καθαριότητας, είναι σε εξέλιξη. Με δεδομένο ότι το σχολείο ξεκινά στις 7 Σεπτεμβρίου, οι Δήμοι επιδίδονται σε αγώνα ταχύτητας και είναι  βέβαιο ότι αυτή την ημερομηνία το προσωπικό δεν θα είναι στις θέσεις του. Ακόμα και στους πιο οργανωμένους Δήμους, οι οποίοι «έτρεξαν» τη διαδικασία (η οποία έληξε τυπικά στις 25/8/2020), ακόμα και σε αυτούς δύσκολα θα προλάβουν να είναι στη θέση τους οι νέοι υπάλληλοι εγκαίρως. Μην ξεχνάμε πως σε κάθε διαγωνισμό υπάρχει και μια περίοδος ενστάσεων αλλά απαιτείται και χρόνος για την αξιολόγηση των αιτήσεων. Όλα αυτά εφόσον τηρηθούν οι κανόνες διαφάνειας και διαύγειας.

Ένα δεύτερο θέμα είναι αυτό των προστατευτικών μασκών. Το Υπουργείο ενημέρωσε για τη δαπάνη που πιστώνεται σε κάθε Δήμο και τον αριθμό των μασκών που θα διαθέσει βάσει του συνολικού αριθμού των μαθητών. Η ΚΕΔΕ θα προβεί στην αγορά τους και θα τις διανείμει στους Δήμους και οι Δήμοι στα σχολεία. Με άλλα λόγια οι Δήμοι θα εισπράξουν την αγανάκτηση και την απογοήτευση σε περίπτωση καθυστερήσεων για μια ενέργεια για την οποία θα λειτουργήσουν απλά ως εκτελεστικά όργανα.

Με την εμπειρία μου ως Αυτοδιοικητικός αλλά και ως Αντιδήμαρχος  Οικονομικών και ως Γενικός Γραμματέας, και χωρίς να θέλω να είμαι μάντης κακών ειδήσεων, θα έλεγα ότι μοιάζει με ουτοπία η περίπτωση να είμαστε έτοιμοι να υποδεχτούμε τους μαθητές στα σχολεία την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου.

Καθημερινά διαβάζουμε για το επιβαρυμένο επιδημιολογικό φορτίο που συγκεντρώνεται στα αστικά κέντρα, για τα τριψήφια νούμερα κρουσμάτων αλλά και απόψεις ειδικών οι οποίοι τονίζουν ότι προέχει η τήρηση των κανόνων υγιεινής και η αποφυγή συγχρωτισμού. Καλό θα ήταν λοιπόν να επιδείξουμε όλοι μας τη δέουσα υπευθυνότητα και να πράξουμε με γνώμονα το συλλογικό συμφέρον.

Πολλοί λένε ότι η κρίση γεννά ευκαιρίες. Στην προκειμένη περίπτωση μιλάμε για κρίση με πολλές παραμέτρους και συνέπειες σε πολλούς τομείς της ζωής μας. Ίσως όμως είναι μια ευκαιρία να αναθεωρήσουμε τους τρόπους και τις μεθόδους της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Ένα τεράστιο θέμα είναι αυτό της έλλειψης εκπαιδευτικού προσωπικού. Η παιδεία μας νοσεί κάθε χρόνο χάνοντας οι μαθητές το πρώτο τρίμηνο καθώς καθυστερούν οι προσλήψεις αναπληρωτών και ωρομισθίων καθηγητών. Με ανάγκες μεγαλύτερες από κάθε άλλη χρονιά θεωρούμε ότι οι εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης μαζί με τους Συλλόγους Γονέων και τους Συλλόγους των Εκπαιδευτικών θα πρέπει να απαιτήσουμε την έγκαιρη τοποθέτηση των δασκάλων και καθηγητών στις θέσεις τους.

Φροντίζοντας την παιδεία της χώρας μας, φροντίζουμε τα παιδιά μας, μεγαλώνουμε ευσυνείδητους πολίτες!

TAGS: